Muistokirjoitus Jaakko Mäkelä

Yrityksemme perustaja, sielu ja keksijä, Jaakko Mäkelä menehtyi 18.11.2017, 67 vuoden iässä. Jaakko syntyi 14.3.1950 Kokkolassa. 1970 luvulla hän suoritti insinööriopinnot Jyväskylän teknillisessä opistossa. Hän perusti perheen nuorena, johon kuului vaimon lisäksi kolme poikaa. Jaakko oli haaveilija, joka toteutti unelmiansa määrätietoisesti pala kerrallaan. Monien alallamme tänäkin päivänä tunnettujen yritysten johtavissa tehtävissä toimimisen jälkeen, oma paikka yrittäjänä löytyi Saarijärveltä. Haaveena hänellä oli ollut jo nuoresta pitäen perhe, talo järven rannalla sekä oma yritys. Kaiken tämän Saarijärvi, pieni kuvan kaunis kaupunki keskellä järvisuomea, tarjosi hänelle.

Jaakon johdolla yrityksemme kasvoi, kansainvälistyi ja vakiinnutti asemansa alansa huipulla. Vuonna 2005 hän muutti väliaikaisesti Viroon, Pärnuun, tytäryhtiötä perustamaan, jossa asuminen venyi lähes kymmenen vuoden mittaiseksi. Lopulta vuonna 2013 Jaakko palasi pysyvästi takaisin Saarijärvelle, todelliseen kotiinsa. Tuossa vaiheessa vakava sairaus ja elämän rajallisuus oli kuitenkin alkanut varjostamaan päiviä.

Jaakolla oli suunnaton kiinnostus tekniikkaan. Olipa kyse uusista innovatiivisista tuotteista tai tehtaamme laajennuksista, hän paneutui asiaan aina perinpohjaisesti ja halusi olla mukana myös käytännön toteutuksessa. Jaakko ei koskaan epäröinyt tuoda esille mielipiteitään ja hänet tunnettiinkin pohjalaisesta suoruudestaan. Jaakko oli toisinajattelija ja hänellä oli kyky nähdä mäen taakse, eli toisin sanoen hän oli todellinen visionääri. Hän ymmärsi laajat kokonaisuudet ja asioiden syy-seuraussuhteet. Omassa ikäluokassaan Jaakko oli seutukuntamme harvoja todellisia kosmopoliitteja, joka hallitsi kansainvälisen kaupan sekä siihen liittyvät tavat ja vaatimukset. Juuri nämä ominaisuudet vaikuttivat merkittävästi Jaakon ja yrityksemme menestykseen maailmalla.

Vaikka Jaakko tunnettiin parhaiten työstään yrityksessämme, myös perhe ja luonto olivat hänelle erittäin tärkeitä. Lasten ja lastenlasten hyvinvointi oli hänelle kaikki kaikessa. Jaakko viihtyi marjametsissä ja Lapin erämaassa ja vei sinne myös poikiaan pienestä pitäen vaeltamaan. Pyhäjärven Salonsaaressa sijaitseva eräkämppä oli myös tärkeä paikka. Sieltä Jaakko haki rauhaa ja inspiraatioita arjen kiireessä, sekä toteutti hirsirakentamista suurella intohimolla. Tärkeintä ei ollut
valmiiksi saaminen vaan tekeminen. Jaakolla oli positiivinen elämänasenne ja liikkumisen halu, joka ei vähentynyt edes sairauden myötä. Vaellukselle, marjametsään ja saareen touhuilemaan piti päästä voinnin ja jaksamisen mukaan. Jokaisesta päivästä löytyi ilon aiheita. Asiat olivat aina “oikeastaan ihan hyvin”.

On sanonta ”Kotkat eivät lennä parvissa”. Jaakko ei lentänyt parvissa. Hän oli itsenäinen ja vahvatahtoinen oman tiensä kulkija. Suurella kunnioituksella ja nöyryydellä jatkamme hänen viitoittamallaan tiellä kohti menestyksellistä tulevaisuutta.